Kosovo

  • Facebook - Black Circle

För att kunna bedriva detta arbetet bland barn och ungdomar i Kachanic sänder vi ett par hundra kubikmeter gods bestående av kläder, skor, möbler, köksgeråd, mm. Detta säljs i Församlingens Second Handbutker och medlen går till hjälparbete hos barn och ungdomar och till Romer och andra behövande grupper i Kosovo.

Mer info om vårt arbete i Kosovo!

 

Besök gärna House of Hopes facebooksida genom att

klicka på f loggan här nedanför.

  • Facebook - Black Circle

Videon här ovan berättar om vad en grupp ungdomar från Partille upplevde under sitt besök i Kosovo  sommaren 2018.

KOSOVO

Kosovo, eller Kosova som det heter på albanska är världens yngsta land och dessutom ett av de fattigaste. För att ge framför allt unga människor ett hopp och en framtid är församlingen involverad i ett hjälparbete i Kachanic, en stad i södra Kosova.

 

Genom medel från några föreningar och församlingar har ett ungdomscenter byggts upp, kallat House of Hope. 

 

Här erbjuds framför allt ungdomar möjlighet att bättra på sina språkkunskaper i engelska och tyska samt att lära sig data. Här ges även kurser i demokrati, hygien mm. Allt för att ge människorna ett hopp för framtiden.
 

HOUSE OF HOPE, KOSOVO


Efter kriget på mellan Serbien och Kosovo var behoven av återuppbyggnad av landet stort. Tusentals hus var förstörda och många länder och hjälporganisationer  ställde upp för att återuppbygga landet. 

Så gjorde även Pingströrelsens hjälporganisation PMU. Detta hjälparbete koncentrerades till området runt Kachanic och rätt snart upplevde man att något mer än att bygga upp husen i området behövde göras. 

Tillsammans med pingstförsamlingen i Pristina föddes visionen om att starta ett ungdomsarbete här nere. PMU tillsammans med några församlingar i Sverige beslutade att gemensamt med pingstförsamlingen i Pristina bygga ett ungdomscenter i Kachanic. Kallat House of Hope. 

Varje vecka samlas 50 – 60 ungdomar i House of Hope för att delta i olika kurser såsom engelska, matte, tyska mm. Allt efter behov. Man har även regelrätta ungdomssamlingar där ungdomarna får undervisning i kamratskap, medmänsklighet och demokrati.

 

Naturligtvis har man även tid att leka och ha roligt tillsammans. Under sommaren är det full fart på utomhusaktiviteter. Olika sorters tävlingar och lekar som drar till sig många ungdomar. När skolan drar igång på hösten samlas man efter skoldagens slut till olika stödkurser såsom engelska, tyska, matte mm.

Att detta är möjligt beror på samarbetet mellan några församlingar och föreningar i Sverige och pingstförsamlinen i Pristina.

Dessa är, Pingst Lidköping, Sollebrunn och Vallhamrakyrkan i Partille. Förenigen Östhjälpen i Partille och Balkans Vänner i Lidköping samt EFS i Furulund, Partille.

Behoven är stora och vi ser gärna att fler församlingar och organisationer kommer med och hjälper oss med att tillsammans bygga upp en trygg demokratisk framtid i Kosova.

Mer info om House of Hope i Kachanic finner du här.

Här nedanför kan du se några bilder från verksamheten i House of Hope i Kachanic, Kosova.

Öppettider

Måndag 15.00-18.00

Lördag 10.00 - 13.00

Se aktuella tider högst upp nu under coronatider

Inlämning

mån-to: 09.00 - 15.00

lör: 10.00 - 13.00

Kontakt

031-795 60 70

Månd. - fred. 10.00 - 14.00

 osthjalpensecondhand@gmail.com

  • Facebook Social Ikon