top of page

Kosovo

Hälsning december 2020

Sedan 2006 så har centrat varit samlingspunkt och utbildningsplats för ungdomar och deras föräldrar, i huvudsak mammorna. Ungdomarna har fått utbildning och läxhjälp i engelska, tyska, matematik och IT, och mammorna har fått jobbförberedande utbildning i tillskärning, sömnad och storköksmatlagning. Vid samlingarna samtalas ingående om försoning, demokrati, jämlikhet, mänskliga rättigheter, kamratskap och kristen etik. 

 

Vi samlar också ungdomarna tillsammans med föräldrar för olika gemensamma praktiska och trivselaktiviteter. Våra ledare Leonora Kurti och Berat Thaqi har ett jättestort förtroende och helhjärtad uppskattning bland både föräldrar och ungdomar.

Vi stödjer de ca 100 familjer Romer i Prishtina, med mat, kläder och andra förnödenheter!

Vi samlar en fjärdedel av de utsatta i kyrkan till samlingar, med att servera mat, samtala och utdelning av månadsransoner av nödhjälpsmat och kläder.

Tre materialtransporter per år skickas till Kosovo. Varorna säljs i House of Hopes fyra Second Handbutiker ”MOZAIK”1,2,3,4. 

Överskottet från försäljningarna används direkt som stöd till House of Hope´s arbete. Ca 30-35% av materialet delas ut till nödställda romer och kosovoarer.

Sjukhuset i Kacanic

  • Vi stödjer sjukhuset i Kacanic med material och erfarenhetsutbyten.

Förskolan i Prishtina

  • Stöd ges till kristna förskolan Quendra Shega i Pristina. 

Romska Centrat i Prishtina

  • Mer än 120 fattiga romska familjer, ca. 1000 personer, får stöd med mat, kläder och andra förnödenheter, mm. 

  • Vi samlar också barnen och ungdomarna i vårt Center till olika aktiviteter samt ger dem läxhjälp och språkundervisning. 

  • Även Mammorna undervisar vi här i praktisk sömnad och storköksmatlagning  för att ge dem möjlighet till att söka/få jobb.

Östhjälpen samverkar i detta arbete med Vallhamrakyrkan, Furulund/Öjersjö-kyrkorna samt Sollebrunn och Lidköpings Pingstförsamling, som gemensamt underhåller 2 Ungdomsledare.

HoH Kachanic.png
Ungdomssamling.jpg
Samling i HoH.png
  • Facebook - Black Circle
Utanför.jpg

För att kunna bedriva detta arbetet bland barn och ungdomar i Kachanic sänder vi ett par hundra kubikmeter gods bestående av kläder, skor, möbler, köksgeråd, mm. Detta säljs i Församlingens Second Handbutker och medlen går till hjälparbete hos barn och ungdomar och till Romer och andra behövande grupper i Kosovo.

Mer info om vårt arbete i Kosovo!

 

Besök gärna House of Hopes facebooksida genom att

klicka på f loggan här nedanför.

  • Facebook - Black Circle

Videon här ovan berättar om vad en grupp ungdomar från Partille upplevde under sitt besök i Kosovo  sommaren 2018.

KOSOVO

Kosovo, eller Kosova som det heter på albanska är världens yngsta land och dessutom ett av de fattigaste. För att ge framför allt unga människor ett hopp och en framtid är församlingen involverad i ett hjälparbete i Kachanic, en stad i södra Kosova.

 

Genom medel från några föreningar och församlingar har ett ungdomscenter byggts upp, kallat House of Hope. 

 

Här erbjuds framför allt ungdomar möjlighet att bättra på sina språkkunskaper i engelska och tyska samt att lära sig data. Här ges även kurser i demokrati, hygien mm. Allt för att ge människorna ett hopp för framtiden.
 

HOUSE OF HOPE, KOSOVO


Efter kriget på mellan Serbien och Kosovo var behoven av återuppbyggnad av landet stort. Tusentals hus var förstörda och många länder och hjälporganisationer  ställde upp för att återuppbygga landet. 

Så gjorde även Pingströrelsens hjälporganisation PMU. Detta hjälparbete koncentrerades till området runt Kachanic och rätt snart upplevde man att något mer än att bygga upp husen i området behövde göras. 

Tillsammans med pingstförsamlingen i Pristina föddes visionen om att starta ett ungdomsarbete här nere. PMU tillsammans med några församlingar i Sverige beslutade att gemensamt med pingstförsamlingen i Pristina bygga ett ungdomscenter i Kachanic. Kallat House of Hope. 

Varje vecka samlas 50 – 60 ungdomar i House of Hope för att delta i olika kurser såsom engelska, matte, tyska mm. Allt efter behov. Man har även regelrätta ungdomssamlingar där ungdomarna får undervisning i kamratskap, medmänsklighet och demokrati.

 

Naturligtvis har man även tid att leka och ha roligt tillsammans. Under sommaren är det full fart på utomhusaktiviteter. Olika sorters tävlingar och lekar som drar till sig många ungdomar. När skolan drar igång på hösten samlas man efter skoldagens slut till olika stödkurser såsom engelska, tyska, matte mm.

Att detta är möjligt beror på samarbetet mellan några församlingar och föreningar i Sverige och pingstförsamlinen i Pristina.

Dessa är, Pingst Lidköping, Sollebrunn och Vallhamrakyrkan i Partille. Förenigen Östhjälpen i Partille och Balkans Vänner i Lidköping samt EFS i Furulund, Partille.

Behoven är stora och vi ser gärna att fler församlingar och organisationer kommer med och hjälper oss med att tillsammans bygga upp en trygg demokratisk framtid i Kosova.

Mer info om House of Hope i Kachanic finner du här.

Här nedanför kan du se några bilder från verksamheten i House of Hope i Kachanic, Kosova.

bottom of page