Hälsning september 2021 från Donaudeltat
Utdelning  av matstödspaket fortsätter och inköp av skolmaterial till de olika byskolorna är klara. Flera ungdomar har börjat på gymnasieskolan i närliggande stad, och detta är en stor omställning för våra familjers barn. Det är första gången de är hemifrån på egen hand, första gången de får sova i en egen säng med egna sängkläder.


Vi har fått låna en lokal i en av pingstkyrkorna där vi har en veckoträff med ungdomarna. Mycket handlar om olika behov, kläder, skor, läxhjälp, skolmaterial, att hitta i stan, båttider, busstider, olika färdvägar, matpengar, billigaste mataffär osv. Och så fikas det!


Nu är det kallt i Deltat nattetid så det har börjats att köpa in ved/långa grövre grenar som får huggas upp till ved. Flera yxor har delats ut till familjer men än saknar några familjer yxor. Veden håller samma pris som i Sverige så många familjer behöver ekonomiskt stöd till inköp av veden.


Coronaviruset sprider ut sig och många är sjuka.


Här i Jonsered förbereder vi inför nästa transport till Deltat. Många av våra vänner kommer med många fullpackade banankartonger med rentvättade kläder, skor, husgeråd, sängkläder, matpaket, leksaker, skrivböcker, skolmaterial och mycket annat. Alla kartonger märks med Donaudeltat och många kartonger har  familjenamn.

 

Härliga hösthälsningar
Margareta Karlsson
Ingmar Nystås.

Här bor det 7 barn och föräldrar, maten lagar de utomhus i alla väder.

Hälsning juli och augusti 2021 från Donaudeltat

 

Det blev många barnhemsbesök och bybesök med fika, lek och samtal när vårt Team besökte Donaudeltat. De hade även med sig kläder, skor, leksaker och skolmaterial som lämnades till fattiga familjer så att alla barn kunde vara med på aktiviteterna. Kvällstid hade man aktiviteter för de äldre barnen 12-18 år. Det var många barn som kom till varje träff.

 

Stöd för tre mammor med tandläkarbesök fortsätter. Tandvården är gratis på en klinik i Bukarest men resorna kostar, både båt och bussbiljetter hjälper vi dem med då dessa mammor är mycket fattiga och saknar inkomst.

 

Vi tar gärna emot glasögon, viktigt är att varje glasögonpar har ett eget fodral då transporten både är lång och skakig. Vår ögonläkare med sköterska hälsar och tackar så innerligt. De berättar att många äldre kan läsa men då de har en pension på 50:-kr eller mindre i månaden kommer de aldrig att få råd att köpa ett par glasögon.

 

Vår medarbetare i Deltat är så lycklig över att han ska få läsa in grundskolan klass 7 och 8, då hans skolgång inte varit så lång då möjligheter saknades i den fattiga lerhydda och syskonen var många. Dessutom har hans högsta önskan gått i uppfyllelse att han kommit in på Missionsskolan kvällstid i Constanta.

 

Nu har vi fått signaler på att våra matstödspaket gett resultat över längre tid. Nyfödda barn väger mer, följer viktkurvan, mammorna är friskare och mår bättre, klarar graviditet och förlossning bättre och flertalet ammar sina barn. En pojke som föddes för några veckor sedan vägde 3.500 g och var50 cm lång. Både han och mamman friska och krya. TACK ALLA NI SOM SKÄNKER PENGAR TILL MATSTÖDSPAKET. Utdelning av matstödspaket, skolmaterial och parasitmedel pågår just nu i flera byar. En lärarinna som har dusch tar hem många barn för rengöring/avlusning. Många gånger måste både kläder och skor brännas. Här ser vi till att det finns ett lager av skor och kläder i storlek 3-14 år. Behovet av skor är nu jättestort för både flickor och pojkar i storlek 34-44. Skorna skall vara hela, rena, avtorkade, sulan våttorkad med hela skosnören.

 

Vi har så många barn som lever i så stor fattigdom, men alla har en ljus framtid som väntar. Vår verksamhet i Deltat berör drygt ca 1.000 barn. Framstegen är många och tacksamheten är så stor. Nu hoppas vi bara på att vi kan resa till Donaudeltat när våren kommer. Tack alla ni som är med oss i detta arbete.

 

Hjärtliga hälsningar. Margareta Karlsson Ingmar Nystås.

Hälsning juni 2021 från Donaudeltat

Och äntligen rullade transporten ut mot Donaudeltat den 5 juni. Lastbilen var verkligen fullastad. Fint packade kartonger med många familjenamn på och många välpackade kartonger till våra distributörer i de olika fattiga byarna. Fönster från Betlehemskyrkan till våra fattiga familjer som bor i lerhyddor och som saknar fönster, har oftast bara en kartongbit  i fönsterhålet,  sommar som vinter. 


Våra familjers getter mår bra, alla klarade vintern och än så länge har ingen get blivit ormbiten. De flesta getter har fått en ny killing och en del har fått tvillingkillingar, både bockar och getter. Mycket handlar om mat och matpaket och familjernas tacksamhet är mycket stor. De barn som bor ensamma och har eldstad ute på gården har fått hjälp med ved/eld och att laga maten. Vi försöker att ge dessa barn mat som ej behöver tillredas, ex yoghurt, grönsaker, bröd, korv, mjölk odylikt. Just nu pågår det barnverksamhet i många fattiga byar. Vi räknar med ca 15 bybesök och ca 15 barnhems besök samt gruppboende. Det blir lek, något att äta, pratstunder och förbön för varje barn. Intresset är stort och många byar vill ha besök. 


Och till sist vill Antoaneta tacka för all växthusplast de fått, och visa de fina grönsakerna de odlat fram. Vi vill säga till alla våra gåvogivare, INNERLIGT INNERLIGT TACK  för allt ert stöd både materiellt och ekonomiskt. Tack också för er trofasthet. Matteus-
evangeliet  kapitel 25 vers 40.
En innerligt Glad Sommar.
Margareta Karlsson och Ingmar Nystås.

image000000.jpg
image000000 (1).jpg

Donaudeltat

Hälsning i maj 2021 från Donaudeltat

Östhjälpen Maj månad har varit en förberedelsens tid inför transporten som kommer att gå till Donaudeltat i början på juni månad. Vi har fått in många välpackade banankartonger med rena, nytvättade kläder, skor, leksaker, skolmaterial och mycket annat från hela Västsverige där vi har många hjältar som gör ett fantastiskt arbete. 60 stolar har kommit in som ska till en nybyggd liten Pingstkyrka i en fattig by, Olika sorters verktyg och spik har också kommit in som vi har ett stort behov av. Dragkrok till Volvon har anlänt och en släpkärra är på väg. Välutrustade babypaket som ska delas ut till familjer i fattiga byar där det finns ett nyfött barn. Transporthjälp för våra familjer inför vaccination.

 

Vi håller också på med att se på möjligheten för sommarverksamhet för våra barnhemsbarn och våra familjer. Det vanliga arbetet pågår hela tiden med matpaket, stödet till olika skolor med material, skor och kläder. Kontakt med vår ögonläkare som delar ut glasögon gratis till fattiga. Många äldre kan läsa men saknar glasögon därför kan de ej läsa. Regelbundna kontakter med sjukstugor, barnhem m.m. Och till sist en hälsning från Nina och hennes man som bor långt in i Deltat mot gränsen till Ukraina. Nina är 60 år och leder sin cykel som hon packar full med förnödenheter, kläder och skor. Och hon går långa sträckor på dåliga stigar och möter både argsinta vildhundar och schakaler. Nina skrev till oss : "Tenchi vermac" som ska betyda, tack så mycket. Från djupet av mitt hjärta vill jag tacka Er 1 miljon gånger. Gud kommer att välsigna Er för allt Ni gör för mej och min man och våra grannar. Älskar Er. Detta får bli slutet på denna välsignade månad maj.

Hjärtliga hälsningar Margareta Karlsson och Ingmar Nystås

200731865_829236578031838_84028795662182

Hälsning i april 2021 från Donaudeltat

Så många tacksamma hälsningar har kommit in under april månad. Antoaneta som är överlycklig för plasten hon fick till växthusen har skickat bilder med ett STORT TACK. Denis i Pingstkyrkan blev så lycklig för dragspelet han fick. Dragspelet har tidigare spelat i Flunsåsparken på Hisingen. 7500 ägg packades in i Volvon och många byar och familjer fick besök. 

image000000_1.jpeg

Madalina växte upp på ett barnhem och kom från en fattig familj i en by på landet. Nu är hon klar med första etappen på socionomutbildningen på Universitetet i Bukarest och fortsätter i höst. Madalina har studiestöd från oss samt att en familj här i Sverige bekostat hennes körkort som snart är klart. 

Alex tar strax studenten. Han kommer från en fattig by långt in i Deltat, växt upp oerhört fattigt med  mamma och lillasyster. Alex ville inte leva när han inte kunde läsa vidare. Vi har gått in med månadsstöd, dator, kläder och dyl. för att han skulle kunna gå på Gymnasiet i närmaste stad och bo på skolhem. Alex har nu startat ett eget företag alltså registrerat med skattsedel och allt och säljer IT-tjänster. Han besöker hotell och restauranger och erbjuder dem olika tjänster. Det går strålande. Han är så stolt över att kunna betala skatt. Alex har tagit körkort som han betalt själv. Avgångsbetygen är mycket höga. Lillasyster tar studenten nästa år, hon ska bli kock. Också hon har månadsstöd från oss.

En lärarinna ringde från en skola långt inne i Donaudeltat och sa:

"Vi måste få tacka er för ALLT. Det har gått tv-program på rumänsk tv som visat hur fattigt det är i många byar i Rumänien. Många barn saknar kläder och skor och kan därför inte gå till skolan, även skolmaterial saknas. Till vår by kom ni och har hjälpt oss med allt. Alla våra barn i byn ca 200 har kläder, skor, skolmaterial, matstödspaket, mediciner och mycket annat. Alla våra barn kan läsa, räkna och skriva. Vi är så stolta över Er att ni kom hit och inte gav upp. Tack från djupet av våra hjärtan. Vi älskar er."

 

Tack vare att det finns så många godhjärtade  människor är allt detta  och mycket till möjligt. Matstödspaket är utdelade. Förberedelser pågår inför nästa transport som beräknas gå i början på juni. Återigen har en spännande månad passerat. Ett stort tack till alla våra medarbetare.

Hjärtliga hälsningar Margareta Karlsson och Ingmar Nystås

Hälsning i mars 2021 från Donaudeltat

Vi har organiserat upp i vårt lager och förberett inför transporten som gick 16 mars, en hel långtradare packad för Donaudeltats fattiga familjer. En niobarnsmamma som har blivit ensam och saknade all har fått låna en nedgången lerhydda. Vi kom med virke, verktyg, möbler, husgeråd, sängkläder, kläder, skor och matvaror - allt som behövs i ett hem och givetvis leksaker.

Men först stannade långtradaren hos Antoaneta. En fattig familj som bott i Deltat på en liten gård som saknade vatten helt under somrarna så att de inte kunde försörja sig längre. De tog djuren med sig och flyttade inåt landet där de fick låna en gård helt utan kostnad. Vi kom med trädgårdplast och mycket annat så att de kunde starta upp med grönsaksodlingar. Det har gått mycket bra tills för något år sedan då stormen slet sönder plasten och det mesta av odlingarna förstördes. Nu har våra vänner Svante & Britt-Marie Mjönes med Team i Varberg fått in 2 stora rullar med trädgårdplast som var med i lasten. Dessutom hade Margareta och Erling Vadvik i Skärhamn packat 50 kartonger med kläder, skor, husgeråd och annat till fattiga familjer området. Stor tacksamhet. Sedan lastades resten av i Donaudeltat och kördes ut till många fattiga byar. Tacksamheten är stor för allt, allt kommer till användning och fröken i skolan tackar för skolmaterialet. Stor respons har det blivit på filmen som Lars Björn RPG i Betlehemskyrkan gjort tillsammans med Ingmar Nystås om vårt hjälparbete på Östhjälpen och i olika delar av Rumänien. Den finns på Östhjälpens hemsida.

Sänder med en bild då vi lastar trädgårds- plasten på långtradaren, även en bild när den kommit fram. Nästa bild är på en liten romsk flicka som är så lycklig för sin första docka. Hon håller i dockans hand så fint med sina nariga händer och vilken lycka att få en dockvagn. Men det är kallt ute och några skor äger hon inte.

Avlastning sker i en by på en enkel väg/stig där en av våra fattiga familjer bor. Nästa foto är från en by inne i Deltat där tre fattiga mammor tar emot kartonger med förnödenheter som kommer med en paketbil och som de delar ut, de kör med häst och vagn.

En välsignad månad till i vårt arbete för fattiga familjer i Donaudeltat.

Hjärtliga hälsningar Margareta Karlsson Ingmar Nystås.

168243222_1128525767573562_7892922341020
168250046_1048295395695304_9197634011491
168026941_752658315616819_28948015638662
168250043_510850773626653_17590149704919
168602062_2939271499668386_4977982897306

Hälsning i februari 2021 från Donaudeltat

Under februari månad har många skolor öppnat igen och flera skolor har stängts helt eller delvis/ klassvis. Många barn har varit i behov av avlusning av olika sorters parasiter. Utdelning av livsmedel och förmedling av gåvor. Familjer har fått hjälp med inköp av mediciner och sjukhusvård. Omkostnader är betalda. Tyvärr ser man att coronaviruset breder ut sig. Vilken glädje vi känner när familjer får det bättre.

 

Vid förra transporten fick vi eu-pallar över som vi gav till en urfattig familj och dessa eu-pallar plockades isär och blev byggmaterial till familjens förfallna lerhydda. Nu pågår planering inför nästa transport. Och förberedelser inför vårbruket och att så många som möjligt sår grönsaker och sätter lök och potatis om möjlighet finns. Vi får köpa in detta och ge till våra familjer.

Hjärtliga hälsningar Margareta Karlsson Ingmar Nystås.

 

Hälsning i januari 2021 från Donaudeltat

Bravo! Margareta o Erling Vadvik i Skärhamn har under 2020 packat 1 275 kartonger till Rumänien! 

 

Matstödspaket är utdelade, många mammor fick pulsa i halvmeterhöga snödrivor för att hämta sin mat. Familjerna är så oerhört tacksamma och vill skicka med tackhälsningar till Sverige. Transporten rullade ut från Östhjälpen 21 januari och var framme i Donaudeltat 25 januari. Nöden är stor liksom tacksamheten. Foder har också anskaffats till några av våra familjers getter, majsblast och hö. Så många barn klarar vintern bättre då familjen fått en get. Finns det ingen mat i hemmet så finns det alltid lite getmjölk och getost morgon och kväll.

Vi har medarbetare som har flyttat till länet Moldavien för att där hjälpa fattiga familjer i nöd. En annan av våra medarbetare har lyckats att få kontrakt med Foodbank. Första transporten bestod av mejerivaror torrvaror, korvar, bullar, och några små Coca-cola flaskor. Vilken lycka för de större barnen att få en egen flaska att dricka upp själv. Maten hämtas 2 gånger per månad, resväg 20 mil. Hjälp till självhjälp.

 

Vi får bedja för varandra och för arbetet inom Östhjälpen

Tacksamma hälsningar Margareta Karlsson och Ingmar Nystås.

Hälsning i december 2020 från Donaudeltat

Under december månad delade vi ut matstödspaket i 7 byar. Extra inför julen var att varje familj fick en frukt per person, apelsin eller banan, beroende vad som fanns i byaffären. I några byar fick vi utöka antalet matstödspaket då dagsverken i stort sett har upphört helt, familjer svälter. Tacksamheten från familjerna är enormt stor. Gåvor från faddrar i Sverige är förmedlade, både pengar och paket. Våra skolbarn har fått sina skolomkostnader betalda. 

Julgåvor i form av frukt, godis och julklappar är utdelade till barnhem, gruppboende, barn och ungdoms- verksamheter i olika Kyrkors regi. Och givetvis har våra söndagsskolor fått både godis och julklappar. Även våra inhemska medarbetare har fått julklappar.

 

Ett Välsignat Gott Nytt År önskas från Donaudeltat och dess familjer och ett innerligt tack för alla gåvor!

 

Margareta Karlsson och Ingmar Nystås Östhjälpen/Donaudeltat.

Hälsning i november 2020 från Donaudeltat

Den stora händelsen denna månad var transporten som rullade ut från Jonsered 13:de november och var framme i Deltat på morgonen den 16:de november. Vilken glädje, förväntan och tacksamhet!

 

Under två dygn lastades långtradaren av och paketbilen packades för att sedan köra ut till olika byar med förnödenheter såsom livsmedel, kläder, skor, sängkläder, husgeråd, leksaker, skolmaterial. Vuxenblöjor samt sjukvårdsmaterial levererades till sjukstugorna. Tacksamheten är enorm. Många lagar mat över öppen eld utanför lerhyddan med jordgolv. Matstödspaket delades ut i olika byar till de allra fattigaste där svälten ofta kommer på besök.

 

Vi har också förmedlat familjesupport/penninggåvor till de som har faddrar i Sverige. Arbetet är stort och omfattande och fortgår tack vare goda medarbetare i Deltat trots virusdrabbade områden. Vi har mycket att glädjas åt på Östhjälpen.

 

Margareta & Erling Vadvik i Skärhamn blev utsedda till Årets Tjörnbo tack vare sitt långa och trogna arbete bland fattiga familjer i Rumänien. De kom till Rumänien första gången 1990 och har därmed varit engagerade i 30 år. Förra året packade de 1.600 kartonger som de körde till Östhjälpen i Jonsered för vidare transport till olika byar i Rumänien. Varmt grattis!!

 

Vi önskar er alla en innerligt God Jul och ett Välsignat Gott Nytt År.

Margareta Karlsson och Ingmar Nystås.

Hälsning i oktober 2020 från Donaudeltat

 

Nödropen och hjälpbehoven är stora och många. Matpengar är översända till Babadag till fattiga familjer och ensamma barn och förberedelser har gjorts inför transporten från Jonsered. Våra vänner som hjälper till runt om i Västsverige har varit mycket flitiga med att packa skor, kläder, förnödenheter och livsmedel. Det har kommit in godis och julgåvor till alla våra 20 barnhem, 5 söndagsskolor och 3 ungdomsgrupper bl.a. i byn Mihai Bravu.

Vi har också förmedlat månatlig understöd till fattiga familjer från generösa gåvogivare här. Roligt att veta att drygt 1.000 barn berörs av vår hjälp i Donaudeltat som förändrar deras vardag. På barnhemmen får även personalen en julgåva var. Dessutom fick vi plats med de tre pianona och glädjen är stor i Evangeliska Kyrkan i Nicolae Balcescu, Pingstkyrkorna i Babadag och Nicolae Balcescunär när församlingarna nu får ett musikinstrumen. 

 

Vallersvikskyrkan i Vallersvik/Frillesås är nu vänförsamling med Pingstkyrkan i Babadag där Valentin är pastor. Dessutom har vi ett mellanlager i Vallersvikskyrkan. Svante & Britt-Marie Mjönes med medarbetare sköter det hela med stor omsorg. Margareta Karlsson och Ingmar Nystås

120888777_2731486457065315_4269500056548

Hälsning i september 2020 från Donaudeltat

 

Under augusti månad fick vi många nödrop om hjälpbehov ifrån de olika byarna, från föräldrar och lärare om att många barn saknade kläder och skor och inte kunde börja skolan samt att det saknades skolmaterial helt. 15 september skickade vi en transport till Byn Nicolae Balcescu med just detta och mycket mer. Många tacksamma röster hördes för detta. Det ordnades med fönster till lerhus där många helt saknar fönster och bara har en kartongbit mot vind och kyla. Här är vintern kall med snö och det kan bli ner till - 35 grader. Många familjer här i västsverige hade packat kartonger med förnödenheter samt olja, ris, pasta, tvättmedel mm.

 

I stort sett är hela transporten utdelad på ett tiotal byar, även båttrafiken fungerade bra och är gratis. Matpengar är översända till Babadag. Syprojektet för romska kvinnor rullar på bra, vi har fått några tygkassar hit för utdelning. Våra skolbarn är åter på sina skolor och arbetar på. Alla våra inventarier i Chilia-Veche är nu flyttade från Kulturhuset till den nyrenoverade lokalen/ Hantverkcentrat. Det vi står inför nu är att vi behöver utöka matstöds- paketen i flera byar då svälten knackar på mångas dörrar. Hälsningar Margareta Karlsson Ingmar Nystås.

Augusti månadsrapport från Donaudeltat 2020

 

Vi fortsätter med Matstödspakets programmet i de fyra byarna där vi hjälper ca 100 Familjer med matstödspaket vilket når ca 228 vuxna och 371 barn - tacksamheten är enorm! En familj med 4 barn i skolåldern har fått en halvautomatisk tvättmaskin då de är svårt angripna av parasiter. Det pågår arbete med att registrera in Volvon i Babadag hos Pingstpastor Valentin i hans verksamhet bland mycket fattiga romska och rumänska familjer. Denna Volvo är till oerhört stor hjälp vid matleveranser, sjukhusbesök, provtagningar tbc hepatit odyl.

Sommaren har varit mycket torr och vatten har saknats för det mest nödvändiga vilket kommer att påverka mjölpriserna nu i höst. Nu planerar vi en transport ner till Deltat då vi har fått många nödrop om skor, kläder, skolmaterial och mat. Våra medarbetare själva får ta emot och dela ut. Det är munskydd, plasthandskar och avstånd som gäller i dessa virustider även där. Vårt lager på Östhjälpen är fullt och många av våra duktiga medarbetare i Västsverige bara väntar på att få börja samla in och packa igen men det får nog dröja lite till. Underbart att vi har detta stora lager!

 

Tacksamma hälsningar Ingmar Nystås Margareta Karlsson.

119043474_788925291868944_78147075108264
Ramona med sina 7 barn tackar för mat, tvättmedel och skolmaterial.

En liten juli-rapport från Donaudeltat!

 

Matstödspaket är utdelade till byarna Babadag, Chilia-Veche, Nicolae Balcescu och Ciucurova sammanlagt 100 familjer har fått detta livsviktiga stöd och tacksamheten är mycket stor.

 

Lagret vi har haft i Tulcea har vi avyttrat och har nu ett mindre utrymme som lager i hamnen. Nu kan vi inte lämna några babypaket till fattiga mammor via BB men som tur är hade vi kartonger med babypaket i vårt egna lager i Nicolae Balcescu så många nyblivna fattiga mammor har fått babypaket i Ciucurova och Nicolae Balcescu.

 

Ionela och Ghita har besökt flera fattiga hem som saknar det mesta. Många barn i flera av byarna saknar skor, de springer barfota i det halvhöga gräset där det är gott om ormar. Behoven är också stora då det gäller underkläder, de flesta saknar trosor/kalsonger både vuxna och barn.

 

Två fattiga barnfamiljer i Nicolae Balcescu har fått var sin get, båda getterna ger mjölk nu. En 8 barnsfamilj har fått en halvautomatisk tvättmaskin, vilken lycka och tacksamhet! Då vattenbristen är stor i byarna är detta den enda maskin som fungerar. Fasadrenovering pågår av huset i Chilia-Veche.

 

Nystart har skett av syprojektet i Babadag. De tre symaskinerna kommer från Östhjälpen och vi ser att antalet romska kvinnor som reser utomlands börjar minska något. Tygkassarna de syr är mycket vackra och välsydda. Tygerna kommer från olika gåvogivare i Västsverige.

 

Arbetet fortsätter i Donaudeltat trots det svåra virus läget.

Tacksamma hälsningar Margareta Karlsson och Ingmar Nystås

117621446_676706492929960_64186268726965
117603121_3164781336910384_4951169742735
117598197_901606683582218_89811836443547

Sommarhälsning!

En liten återblick på maj och juni månad.

Till slut ordnade det sej så att vi kunde dela ut matstödspaket i Ciucurova, 33 familjer och Nicolae Balcescu, 30 familjer. Familjerna är så oerhört tacksamma och de grät när de hämtade sina matsäckar utanför affären sent på kvällen. Juni månad har också våra 4 byar fått matstödspaket till sina allra fattigaste familjer och för juli månad har vi just sänt iväg matpengar till Chilia-Veche där 17 Familjer får hjälp. Babadag har fått sina matpengar och om några dagar är det dags för Nicolae Balcescu och Ciucurova. Jag har kontakt varje vecka med våra olika samarbetspartners i de olika byarna.

 

Risken är stor att detta året blir ett nödår i Deltat då det inte kommit något regn och hettan varit svår. Vi får räkna med att dela ut matstödspaket hela denna sommar.

Vårt syprojekt är igång igen i Babadag. Symaskiner, tyger alla sybehör kommer från Östhjälpen och är utsorterat material som inte går att sälja i vår butik, så roligt att det ändå kommer till användning på en annan plats. Dessa tygkassar kommer att säljas för att ge inkomster. 

Hjärtliga hälsningar Margareta K

107462103_648708156003112_20536429857422

Nu har vi fått tillträde till Ciucurova

Det stränga utegångsförbudet i Rumänien har lättats på så sätt att man får röra sig ute på den ort där man bor. Tack vare detta har vi nu hittat en kanal så att det även i Ciucurova har varit möjligt att dela ut baslivsmedel till de allra fattigaste. De fick själva komma till affären och hämta säckar som vår kontaktperson fixat. Trots att det var sent på kvällen kom alla som erbjudits hjälp. Det var mycket glädjetårar som fälldes denna kväll.

Allt detta är bara möjligt tack vare alla er som på olika sätt stöttar projektet i Donaudeltat.

Hjälpen når fram trots Covid 19

Läget är mycket allvarligt i många delar av Rumänien och då speciellt i de fattigaste delarna. Donaudeltat är en sådan region. Svårast är det nog i Babadag där det råder utegångsförbud större delen av dygnet. Några kvarter är helt isolerade på grund av att många smittats. Att utegångsförbudet efterlevs kontrolleras mycket noga av polis och inkallad militär. Straffet vid överträdelse är kraftiga böter.

Strax efter införandet av utegångsförbudet i Babadag kom borgmästaren till Valentin, pastorn i pingstförsamlingen, och lämnade ett skriftligt tillstånd att köra ut matpaket till fattiga familjer som står utan all form av mat. Bilen som används är en Volvo 945 som vi fått i Sverige och kördes ner under hösten 2019. Valentins fru Alina lagar mat till barn som bor ensamma och saknar eldstad. Läget blir svårare hela tiden. Militärhelikoptrar cirklar över Babadag flera gånger om dagen och ropar ut: ”Gå in, akta er för viruset Corona, gå in.”

I chilia-Veche har vår kontaktperson Vktorita (lärare i skolan) delat ut 17 matstödspaket. Hon har även besökt två familjer där risken är stor att parasiter tar över hemmet på grund av mycket dåliga sanitära förhållanden. En familj som behöver livsviktiga mediciner har fått stöd för att köpa dessa. För många av barnfamiljerna som fick mat var det första gången på flera dagar de kunde äta sig mätta.

I Nicolae Balcescu har vår kontaktperson Ionella delat ut matolja och majsmjöl till ett antal mycket fattiga familjer.

I Ciucurova får vi inte komma in med hjälpsändningar för stunden eftersom borgmästaren har sagt helt nej. Möjligen kan vi få tillträde efter 14 maj om situationen förbättras avseende Covid 19.

Familjens enda kök                                        Matkasse och nya kläder

Reserapport mars 2020 

Denna gång blev det en kortare resa än beräknat.  

18 mars flög jag hem från Bukarest till Malmö och det var i sista minuten. Det var ganska tomt på flygplatsen i Bukarest och lite passagerare i planet men hem kom vi.

Under sista veckan kom transporten från Östhjälpen och den långtradaren var fullpackad. Vi körde ut till flera byar. Lagren i Tulcea och Nicolae Balcescu blev ganska fullpackade. Allt blev mycket bra och vilken tacksamhet. Tänk att få kläder till sina barn när de bara äger det de står i och det är utan underkläder och ytterkläder. Allt är så fint packat och allt är helt och rent. 

Härligt_med_hela_kläder_för_alla_barn

    Härligt med hela kläder till alla barn i familjen

Tänk att bo på ett gruppboende utan pension och dåligt klädd utan något att byta med. Vilken tacksamhet vi möttes av. Ja liten reprimand fick jag allt "varför åker du bara till... och oss har du inte varit hos på ett år." Då var jag glad att i lasten fanns det också pysselmaterial och husgeråd.

Sedan har allt handlat om matstödspaket. Nicolae Balcescu gick bra. Svårare var det att få ihop maten till Chilia-Veche. Fick handla på Kaufland i Tulcea men ändå fick vi inte tag på vetemjöl och majsmjöl. Vi fick leta runt men det fanns inte. När vi reste mot Chilia-Veche och hade passerat gränspoliser i skogen efter några km finns det en liten byhandel. Här stannade vi och gick in och frågade om det fanns mjöl och majsmjöl och tänk det fanns det och sedan ställdes frågan? Kan vi få köpa 32 kg av varje mjöl sort. Svar inga problem. Vilken tacksamhet.

Sedan var det bara att resa mot målet Chilia-Veche. Vi hade fått restriktioner om hur vi skulle arbeta från Borgmästarinnan. Vi fick inte köra ut någon mat så det gjorde våra medarbetare Olga och Dumitra med häst och vagn. De började med matstödspaketen och sedan alla namnade kartonger.

Familjens_enda_kök.jpg
Matkasse_och_nya_kläder.jpg

Vi körde möblerna mot vår nya lokal men golvet var inte klart så nu står alla möblerna i Kulturhuset. Ja både Borgmästarinnan, vice borgmästaren och två bärare kom och hjälpte oss. Nu är vävstolen i Chilia-Veche och detta är en mycket stor glädje för Borgmästarinnan. Nu vet vi att våra fattiga familjer klarar sig till mitten av april. Dagspriset på potatis i dag i Deltat  är 25:kr/kg.

Nu ska det bli underbart med vila hemma.

Hjärtliga hälsningar Margareta K

Jultomten kom tidigt till Donaudeltat i år

 

 

 

 

 

 

Bilder på glada barn som fått sina julklappar. Dec. 2019

 

Rapport från Donaudeltat

11 – 17 maj -19

 

Deltagare: Torgny Skystedt, Gunilla Axelsson, Erling Wadvik, Margareta Wadvik,

Claes Lager, Ingmar Nystås, Margareta Karlsson, Svante Mjönes

 

Resorna till Rumänien och Donaudeltat innebär en  kollision mellan välstånd och brutal fattigdom. Hjälpbehoven är som det verkar omättliga och nöden förfärande. Men livet är inte utan nyanser så mitt i eländet möts vi av en glädje och förväntan som är storstilad. Eftersom Östhjälpen främst genom  Margareta Karlsson som bor stor del av året i Tulcea och Ingmar Nystås som transportansvarig samt en grupp volontärer som återkommande besöker Deltat känner miljön. Därför blir en idé om hjälp till en kontakt och kontakten blir till relation. På så vis innebär Östhjälpens arbete i Deltat som i Hateg ett vårdande av relationer. Visst levererar vi mängder med förnödenheter, men vi vet vilka som bäst kan fördela dem. Den kunskapen finns på plats i Rumänien och de som känner den bäst har vi fått lära känna. Det är ett stimulerande och fruktbart samarbete. 

 

I staden Babadag finns pastor Valentin Pavlov och hans fru Alina. Valentin är  pastor i pingstförsamlingen på platsen. Man arbetar med de fattiga romerna i staden. Det finns rika romer, men Valentin och Alina känner skillnaden mellan dem. De stöder bara de fattiga. De gör allt de kan för att få romerna att stanna kvar hemma och ta hand om sina barn. Inte åka till Sverige för att tigga. Rumänska Hoppets Stjärna har under några år ett projekt i Babadag. Ett ”fritidshem” för romska skolbarn där barnen får ett mål mat. Barnen blir duschade och avlusade om så behövs.   Hjälp med skolarbetet också. Det är närmast en ära att få samarbeta med Pavlovs och deras församling. Så kloka, kunniga och modiga människor. Burna av en sund och chosefri kristen tro, gör de allt de förmår för att hjälpa de svagaste. T.ex stöder de fyra syskon. Föräldrarna har lämnat sina fyra barn för att tigga i Sverige. Barnen bor i ett hus med två rum, fullständigt tomt. Inga möbler, ingen el, ingen uppvärmning, inget vatten. Barnen har tagit hand om en fyra-årig pojke som lämnats av sin familj för att de anser att han har för stort huvud. Så är det. Förfärligt och tragiskt. Syskonens tolv-åriga syster som inte gått en dag i skola lagar mat de dagar de har nåt att äta.

Detta är ett exempel och skänkta pengar till hjälp för de fattiga romerna genom Pavlovs kommer garanterat fram. Själva har Valentin och Alina uruselt betalt från Hoppets Stjärna men de klagar inte. De är modiga och vågar trotsa romska klanregler.

 

Vi känner till de hemska statliga barnhemmen i Rumänien från förr. Det har blivit bättre. Östhjälpen har kontakt med och stöder 19 barnhem i Donaudeltat. Vi besökte ett av dem, det i Sulina längst ut mot Svarta havet. De fjorton barnen där lever i en fin barnhemsmiljö. De egna föräldrarna klarar inte av sitt föräldraskap. Så fina insatser den fåtaliga personalen utför. Personalen litar på oss och tar emot oss med värme. Otänkbart förut.

 

Vi fick äntligen kontakt med rätt person vid BB-avd. i Constanta. Dit levererade vi 94 babypaket till  fattiga mödrar. Fantastiskt att få lämna nödvändig hjälp. Vi kan inte tvinga på rumänerna hjälp. De måste själva öppna dörren. Så skedde nu!

 

Barncentret i Tulcea satsar på barn med olika typer av funktionshinder. Barncentret drivs som en stiftelse som samverkar med kommunen i Tulcea. Stiftelsen har nära band till baptistförsamlingen men är fristående. Adrian och Gabriella (vars efternamn jag ej kan) leder arbetet på ett strålande sätt. Kunnig, utbildad personal. Barnen som bor hemma får hjälp i sin utveckling och blir stärkta genom kognitiv träning. Föräldrarna stöds också genom utbildning så de rätt ska förstå sitt barns behov och problematik. Östhjälpen stöder Barncentret med maleriel för undervisningen men också med kläder till barnen. På önskelistan finns bl.a. musikinstrument.

 

Vi delar ut matpaket, kläder och andra nödvändigheter i de fattiga byarna. En av de roliga sakerna är att vi kan följa varje skänkt krona från det att den skänks i Sverige till dess den används i Donaudeltat. Vi vill påstå att allt kommer fram! Det handlar om relationer som odlas och vårdas. Givare i Sverige får tackkort från oss. De får se sin gåva omvandlad till gott stöd för en behövande mottagare, ofta genom ett fotografi av mottagaren och gåvan. Goda relationer! Transporterna till Rumänien ända ner till Tulcea sker med ett åkeri från Timisoara. Två chaufförer kör våra lass. Härligt hjälpsamma och justa. Inget försvinner på vägen. Det handlar om goda relationer! Våra lokala kontakter som hjälper oss att få ut alla kartongerna i de femtio byarna gör det så bra. Goda relationer! På plats i byarna handlar det inte bara om att bära ut kartonger eller matpaket. Så mycket mer. Hjälp att täta ett läckande tak eller att hjälpa en kvinna som blir slagen av sin man. De goda relationerna är nödvändiga i de svåra lägena i livet. Att störa en alkoholist i dennes supande, att vara aktiv vän till bägge parter i skillsmässosammanhang.

 

Äntligen är den svenska registreringen av Missionsbåten Aurora klar. Därför kunde vi göra hennes Jungfrutur på Donau under resan. Nu kan hon börja brukas för sitt ändamål!

 

Det är så befriande att delta i Östhjälpens arbete i Rumänien. Vi behöver inte ”smyga” med vår kristna tro. Tvärtom är det mycket uppskattat att vi ber till Gud med och för människorna.

 

En skänkt hundring till Östhjälpen kommer fram. Inga dyra omkostnader på vägen. Vi volontärer som deltar betalar själva våra omkostnader, resor, mat och logi. Visst kostar en vecka i Donaudeltat pengar, men det är det värt.

 

Varberg den 20 maj -19

Svante Mjönes

 

Reserapport från Donaudeltat

21 – 28 okt – 19

 

Deltagare:

Svante o Britt-Marie Mjönes anslöt till Margareta Karlsson i Tulcea

 

Planerade uppgifter:

Dela ut matpaket (70 familjer) och hembesök

Planera för flyttning av Missionsbåten Aurora

 

Som vanligt hade Margareta planerat väl för dagarna. Det är inga viloresor vi gör till Deltat. Full rulle varje dag. Tänker bespara er tröttande detaljer om utdelandet med några få undantag.

 

- Vi har oerhört god och viktig hjälp av lokala kontakter och medhjälpare. Det handlar om aktuell kunskap om vilka som behöver hjälp, vilka som fått det bättre och inte längre behöver stöd samt om det kommit nya människor med hjälpbehov till byarna. Vi betalar anständigt för deras hjälp.

 

- Om någon av våra medhjälpare t.ex flyttar blir vi inte stressade. Vi ser hur deras uppgifter övertas av nya krafter vilket också kan fördjupa våra relationer i trakten. I Chilia Veche hjälper nu två kvinnor ur fattiga familjer oss med distribution av hjälp och information om hjälpbehövande familjer. Dessutom har nu skolans rektor dykt upp med värdefulla upplysningar om hjälpbehoven. Återigen, närvaron föder relation.

 

- Vi ber med människorna vi möter. Ofta kommer vi hem med matpaketet. Vi vet en del om familjen vi besöker och får också reda på mer. Både om svårigheter och smärta men också om framsteg och förbättring. Som pastor är det helt makalöst att möta sån förväntan inför bön. Jag ber oftast på svenska, om nån kan engelska ber jag på engelska och så slutar jag med (jag har försökt lära mej) välsignelsen på rumänska. Vi märker hur bön kan förändra människor till det bättre.

 

Närmast att se fram emot är flyttningen av Missionsbåten Aurora från Tulcea till Constanta i november samt julklappsutdelning till barnhemmen i december.

 

Varberg 31/10 -19

Svante Mjönes

Julklapp 2019 2.jpg
Julklapp 2019 3.jpg
Julklapp 2019 1.jpg

Aktivitetsrapport från Donaudeltat

Juli 2016

 

Under våren har vi varit involverade i många olika aktiviteter. Detta har medfört att många personer fått en högre livskvalitet och ett gryende framtidshopp.

De två familjer som vi förmedlat mikrolån till för inköp av var sin ko har under våren fått var sin kalv (kviga). Båda familjerna har nu möjlighet att ge sina barn mjölk samt att sälja mjölk och därmed har familjernas ekonomiska situation förbättrats. De har till fullo fullföljt sina åtaganden om återbetalning av lånen.

 

 

 

 

Två familjer i Chilias Veche har fått var sin get och kan därmed förse sina barn med getmjölk varje dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En av familjerna som omfattas av vårt matstödsprogram bor i ett hus byggt helt av lera. Huset är placerat nedanför en brant som också består av lera. Under ett mycket kraftigt regn under försommaren blev huset kraftigt skadat och mer eller mindre otjänligt som bostad. Att huset har jordgolv och familjen består av elva barn och två vuxna gör inte tillvaron enklare.

 

Under försommaren 2016 gick några familjer i Sverige samman och finansierat reparation av huset så att det nu är beboligt igen. Samtidigt gjordes en upprustning av huset så att det inte är jordgolv i huset. Även vattenavledande åtgärder är utförda så att inte samma problem uppstår vid nästa kraftiga regn.

Till olika sjukhus och dispensärer i området har vi levererat sjukhusmaterial av olika slag. Till sjukhuset i Tulcea har vi ordnat så att ingen nyfödd bebis skall behöva sändas hem inlindad i tidningspapper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjukhuset har nu fått möjlighet att till fattiga familjer sända med ett startpaket som bland annat innehåller en varm och skön filt.

Till musikskolan i Tulcea har vi förmedlat musikinstrument av olika slag. Bland annat har de fått några fioler av mycket hög kvalitet. När en av lärarna provspelade en av dem fick hon tårar i ögonen. Hon hade aldrig spelat på en så välljudande fiol.

Några fiskare ute i Donaudeltat har fått fisknät. De var innehavare av tillstånd att fiska men saknade ordentliga redskap. Nu är detta avhjälpt.

Mest framgångsrikt under våren har varit distribution av olika fröer och sättlök. Detta tillsammans med plast, som det byggts växthus av, har gjort att flera familjer kunnat producera grönsaker för eget bruk och försäljning och därmed skapat en egen försörjning av familjen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribution av kläder och skor i de byar där vi är verksamma har inneburit att inga barn behövt stanna hemma från skolan under vintern på grund av kyla och regn.

Detta var en rapport från 2016, men hjälparbetet fortsätter år efter år till behövande i detta oerhört fattiga område.

Jonsered juli 2016

Ingmar Nystås och Margareta Karlsson

Bild 420.JPG
Bild 892 Get till familj 1.JPG
Bild 330.JPG
Bild 730 Baby-liten.jpg
2016-02-06 Fam 5.JPG