Donaudeltat

Hälsning i september 2020 från Donaudeltat

 

Under augusti månad fick vi många nödrop om hjälpbehov ifrån de olika byarna, från föräldrar och lärare om att många barn saknade kläder och skor och inte kunde börja skolan samt att det saknades skolmaterial helt. 15 september skickade vi en transport till Byn Nicolae Balcescu med just detta och mycket mer. Många tacksamma röster hördes för detta. Det ordnades med fönster till lerhus där många helt saknar fönster och bara har en kartongbit mot vind och kyla. Här är vintern kall med snö och det kan bli ner till - 35 grader. Många familjer här i västsverige hade packat kartonger med förnödenheter samt olja, ris, pasta, tvättmedel mm.

 

I stort sett är hela transporten utdelad på ett tiotal byar, även båttrafiken fungerade bra och är gratis. Matpengar är översända till Babadag. Syprojektet för romska kvinnor rullar på bra, vi har fått några tygkassar hit för utdelning. Våra skolbarn är åter på sina skolor och arbetar på. Alla våra inventarier i Chilia-Veche är nu flyttade från Kulturhuset till den nyrenoverade lokalen/ Hantverkcentrat. Det vi står inför nu är att vi behöver utöka matstöds- paketen i flera byar då svälten knackar på mångas dörrar. Hälsningar Margareta Karlsson Ingmar Nystås.

Augusti månadsrapport från Donaudeltat 2020

 

Vi fortsätter med Matstödspakets programmet i de fyra byarna där vi hjälper ca 100 Familjer med matstödspaket vilket når ca 228 vuxna och 371 barn - tacksamheten är enorm! En familj med 4 barn i skolåldern har fått en halvautomatisk tvättmaskin då de är svårt angripna av parasiter. Det pågår arbete med att registrera in Volvon i Babadag hos Pingstpastor Valentin i hans verksamhet bland mycket fattiga romska och rumänska familjer. Denna Volvo är till oerhört stor hjälp vid matleveranser, sjukhusbesök, provtagningar tbc hepatit odyl.

Sommaren har varit mycket torr och vatten har saknats för det mest nödvändiga vilket kommer att påverka mjölpriserna nu i höst. Nu planerar vi en transport ner till Deltat då vi har fått många nödrop om skor, kläder, skolmaterial och mat. Våra medarbetare själva får ta emot och dela ut. Det är munskydd, plasthandskar och avstånd som gäller i dessa virustider även där. Vårt lager på Östhjälpen är fullt och många av våra duktiga medarbetare i Västsverige bara väntar på att få börja samla in och packa igen men det får nog dröja lite till. Underbart att vi har detta stora lager!

 

Tacksamma hälsningar Ingmar Nystås Margareta Karlsson.

Ramona med sina 7 barn tackar för mat, tvättmedel och skolmaterial.

En liten juli-rapport från Donaudeltat!

 

Matstödspaket är utdelade till byarna Babadag, Chilia-Veche, Nicolae Balcescu och Ciucurova sammanlagt 100 familjer har fått detta livsviktiga stöd och tacksamheten är mycket stor.

 

Lagret vi har haft i Tulcea har vi avyttrat och har nu ett mindre utrymme som lager i hamnen. Nu kan vi inte lämna några babypaket till fattiga mammor via BB men som tur är hade vi kartonger med babypaket i vårt egna lager i Nicolae Balcescu så många nyblivna fattiga mammor har fått babypaket i Ciucurova och Nicolae Balcescu.

 

Ionela och Ghita har besökt flera fattiga hem som saknar det mesta. Många barn i flera av byarna saknar skor, de springer barfota i det halvhöga gräset där det är gott om ormar. Behoven är också stora då det gäller underkläder, de flesta saknar trosor/kalsonger både vuxna och barn.

 

Två fattiga barnfamiljer i Nicolae Balcescu har fått var sin get, båda getterna ger mjölk nu. En 8 barnsfamilj har fått en halvautomatisk tvättmaskin, vilken lycka och tacksamhet! Då vattenbristen är stor i byarna är detta den enda maskin som fungerar. Fasadrenovering pågår av huset i Chilia-Veche.

 

Nystart har skett av syprojektet i Babadag. De tre symaskinerna kommer från Östhjälpen och vi ser att antalet romska kvinnor som reser utomlands börjar minska något. Tygkassarna de syr är mycket vackra och välsydda. Tygerna kommer från olika gåvogivare i Västsverige.

 

Arbetet fortsätter i Donaudeltat trots det svåra virus läget.

Tacksamma hälsningar Margareta Karlsson och Ingmar Nystås

Sommarhälsning!

En liten återblick på maj och juni månad.

Till slut ordnade det sej så att vi kunde dela ut matstödspaket i Ciucurova, 33 familjer och Nicolae Balcescu, 30 familjer. Familjerna är så oerhört tacksamma och de grät när de hämtade sina matsäckar utanför affären sent på kvällen. Juni månad har också våra 4 byar fått matstödspaket till sina allra fattigaste familjer och för juli månad har vi just sänt iväg matpengar till Chilia-Veche där 17 Familjer får hjälp. Babadag har fått sina matpengar och om några dagar är det dags för Nicolae Balcescu och Ciucurova. Jag har kontakt varje vecka med våra olika samarbetspartners i de olika byarna.

 

Risken är stor att detta året blir ett nödår i Deltat då det inte kommit något regn och hettan varit svår. Vi får räkna med att dela ut matstödspaket hela denna sommar.

Vårt syprojekt är igång igen i Babadag. Symaskiner, tyger alla sybehör kommer från Östhjälpen och är utsorterat material som inte går att sälja i vår butik, så roligt att det ändå kommer till användning på en annan plats. Dessa tygkassar kommer att säljas för att ge inkomster. 

Hjärtliga hälsningar Margareta K

Nu har vi fått tillträde till Ciucurova

Det stränga utegångsförbudet i Rumänien har lättats på så sätt att man får röra sig ute på den ort där man bor. Tack vare detta har vi nu hittat en kanal så att det även i Ciucurova har varit möjligt att dela ut baslivsmedel till de allra fattigaste. De fick själva komma till affären och hämta säckar som vår kontaktperson fixat. Trots att det var sent på kvällen kom alla som erbjudits hjälp. Det var mycket glädjetårar som fälldes denna kväll.

Allt detta är bara möjligt tack vare alla er som på olika sätt stöttar projektet i Donaudeltat.

Hjälpen når fram trots Covid 19

Läget är mycket allvarligt i många delar av Rumänien och då speciellt i de fattigaste delarna. Donaudeltat är en sådan region. Svårast är det nog i Babadag där det råder utegångsförbud större delen av dygnet. Några kvarter är helt isolerade på grund av att många smittats. Att utegångsförbudet efterlevs kontrolleras mycket noga av polis och inkallad militär. Straffet vid överträdelse är kraftiga böter.

Strax efter införandet av utegångsförbudet i Babadag kom borgmästaren till Valentin, pastorn i pingstförsamlingen, och lämnade ett skriftligt tillstånd att köra ut matpaket till fattiga familjer som står utan all form av mat. Bilen som används är en Volvo 945 som vi fått i Sverige och kördes ner under hösten 2019. Valentins fru Alina lagar mat till barn som bor ensamma och saknar eldstad. Läget blir svårare hela tiden. Militärhelikoptrar cirklar över Babadag flera gånger om dagen och ropar ut: ”Gå in, akta er för viruset Corona, gå in.”

I chilia-Veche har vår kontaktperson Vktorita (lärare i skolan) delat ut 17 matstödspaket. Hon har även besökt två familjer där risken är stor att parasiter tar över hemmet på grund av mycket dåliga sanitära förhållanden. En familj som behöver livsviktiga mediciner har fått stöd för att köpa dessa. För många av barnfamiljerna som fick mat var det första gången på flera dagar de kunde äta sig mätta.

I Nicolae Balcescu har vår kontaktperson Ionella delat ut matolja och majsmjöl till ett antal mycket fattiga familjer.

I Ciucurova får vi inte komma in med hjälpsändningar för stunden eftersom borgmästaren har sagt helt nej. Möjligen kan vi få tillträde efter 14 maj om situationen förbättras avseende Covid 19.

Familjens enda kök                                        Matkasse och nya kläder

Reserapport mars 2020 

Denna gång blev det en kortare resa än beräknat.  

18 mars flög jag hem från Bukarest till Malmö och det var i sista minuten. Det var ganska tomt på flygplatsen i Bukarest och lite passagerare i planet men hem kom vi.

Under sista veckan kom transporten från Östhjälpen och den långtradaren var fullpackad. Vi körde ut till flera byar. Lagren i Tulcea och Nicolae Balcescu blev ganska fullpackade. Allt blev mycket bra och vilken tacksamhet. Tänk att få kläder till sina barn när de bara äger det de står i och det är utan underkläder och ytterkläder. Allt är så fint packat och allt är helt och rent. 

    Härligt med hela kläder till alla barn i familjen

Tänk att bo på ett gruppboende utan pension och dåligt klädd utan något att byta med. Vilken tacksamhet vi möttes av. Ja liten reprimand fick jag allt "varför åker du bara till... och oss har du inte varit hos på ett år." Då var jag glad att i lasten fanns det också pysselmaterial och husgeråd.

Sedan har allt handlat om matstödspaket. Nicolae Balcescu gick bra. Svårare var det att få ihop maten till Chilia-Veche. Fick handla på Kaufland i Tulcea men ändå fick vi inte tag på vetemjöl och majsmjöl. Vi fick leta runt men det fanns inte. När vi reste mot Chilia-Veche och hade passerat gränspoliser i skogen efter några km finns det en liten byhandel. Här stannade vi och gick in och frågade om det fanns mjöl och majsmjöl och tänk det fanns det och sedan ställdes frågan? Kan vi få köpa 32 kg av varje mjöl sort. Svar inga problem. Vilken tacksamhet.

Sedan var det bara att resa mot målet Chilia-Veche. Vi hade fått restriktioner om hur vi skulle arbeta från Borgmästarinnan. Vi fick inte köra ut någon mat så det gjorde våra medarbetare Olga och Dumitra med häst och vagn. De började med matstödspaketen och sedan alla namnade kartonger.

Vi körde möblerna mot vår nya lokal men golvet var inte klart så nu står alla möblerna i Kulturhuset. Ja både Borgmästarinnan, vice borgmästaren och två bärare kom och hjälpte oss. Nu är vävstolen i Chilia-Veche och detta är en mycket stor glädje för Borgmästarinnan. Nu vet vi att våra fattiga familjer klarar sig till mitten av april. Dagspriset på potatis i dag i Deltat  är 25:kr/kg.

Nu ska det bli underbart med vila hemma.

Hjärtliga hälsningar Margareta K

Jultomten kom tidigt till Donaudeltat i år

 

 

 

 

 

 

Bilder på glada barn som fått sina julklappar. Dec. 2019

 

Rapport från Donaudeltat

11 – 17 maj -19

 

Deltagare: Torgny Skystedt, Gunilla Axelsson, Erling Wadvik, Margareta Wadvik,

Claes Lager, Ingmar Nystås, Margareta Karlsson, Svante Mjönes

 

Resorna till Rumänien och Donaudeltat innebär en  kollision mellan välstånd och brutal fattigdom. Hjälpbehoven är som det verkar omättliga och nöden förfärande. Men livet är inte utan nyanser så mitt i eländet möts vi av en glädje och förväntan som är storstilad. Eftersom Östhjälpen främst genom  Margareta Karlsson som bor stor del av året i Tulcea och Ingmar Nystås som transportansvarig samt en grupp volontärer som återkommande besöker Deltat känner miljön. Därför blir en idé om hjälp till en kontakt och kontakten blir till relation. På så vis innebär Östhjälpens arbete i Deltat som i Hateg ett vårdande av relationer. Visst levererar vi mängder med förnödenheter, men vi vet vilka som bäst kan fördela dem. Den kunskapen finns på plats i Rumänien och de som känner den bäst har vi fått lära känna. Det är ett stimulerande och fruktbart samarbete. 

 

I staden Babadag finns pastor Valentin Pavlov och hans fru Alina. Valentin är  pastor i pingstförsamlingen på platsen. Man arbetar med de fattiga romerna i staden. Det finns rika romer, men Valentin och Alina känner skillnaden mellan dem. De stöder bara de fattiga. De gör allt de kan för att få romerna att stanna kvar hemma och ta hand om sina barn. Inte åka till Sverige för att tigga. Rumänska Hoppets Stjärna har under några år ett projekt i Babadag. Ett ”fritidshem” för romska skolbarn där barnen får ett mål mat. Barnen blir duschade och avlusade om så behövs.   Hjälp med skolarbetet också. Det är närmast en ära att få samarbeta med Pavlovs och deras församling. Så kloka, kunniga och modiga människor. Burna av en sund och chosefri kristen tro, gör de allt de förmår för att hjälpa de svagaste. T.ex stöder de fyra syskon. Föräldrarna har lämnat sina fyra barn för att tigga i Sverige. Barnen bor i ett hus med två rum, fullständigt tomt. Inga möbler, ingen el, ingen uppvärmning, inget vatten. Barnen har tagit hand om en fyra-årig pojke som lämnats av sin familj för att de anser att han har för stort huvud. Så är det. Förfärligt och tragiskt. Syskonens tolv-åriga syster som inte gått en dag i skola lagar mat de dagar de har nåt att äta.

Detta är ett exempel och skänkta pengar till hjälp för de fattiga romerna genom Pavlovs kommer garanterat fram. Själva har Valentin och Alina uruselt betalt från Hoppets Stjärna men de klagar inte. De är modiga och vågar trotsa romska klanregler.

 

Vi känner till de hemska statliga barnhemmen i Rumänien från förr. Det har blivit bättre. Östhjälpen har kontakt med och stöder 19 barnhem i Donaudeltat. Vi besökte ett av dem, det i Sulina längst ut mot Svarta havet. De fjorton barnen där lever i en fin barnhemsmiljö. De egna föräldrarna klarar inte av sitt föräldraskap. Så fina insatser den fåtaliga personalen utför. Personalen litar på oss och tar emot oss med värme. Otänkbart förut.

 

Vi fick äntligen kontakt med rätt person vid BB-avd. i Constanta. Dit levererade vi 94 babypaket till  fattiga mödrar. Fantastiskt att få lämna nödvändig hjälp. Vi kan inte tvinga på rumänerna hjälp. De måste själva öppna dörren. Så skedde nu!

 

Barncentret i Tulcea satsar på barn med olika typer av funktionshinder. Barncentret drivs som en stiftelse som samverkar med kommunen i Tulcea. Stiftelsen har nära band till baptistförsamlingen men är fristående. Adrian och Gabriella (vars efternamn jag ej kan) leder arbetet på ett strålande sätt. Kunnig, utbildad personal. Barnen som bor hemma får hjälp i sin utveckling och blir stärkta genom kognitiv träning. Föräldrarna stöds också genom utbildning så de rätt ska förstå sitt barns behov och problematik. Östhjälpen stöder Barncentret med maleriel för undervisningen men också med kläder till barnen. På önskelistan finns bl.a. musikinstrument.

 

Vi delar ut matpaket, kläder och andra nödvändigheter i de fattiga byarna. En av de roliga sakerna är att vi kan följa varje skänkt krona från det att den skänks i Sverige till dess den används i Donaudeltat. Vi vill påstå att allt kommer fram! Det handlar om relationer som odlas och vårdas. Givare i Sverige får tackkort från oss. De får se sin gåva omvandlad till gott stöd för en behövande mottagare, ofta genom ett fotografi av mottagaren och gåvan. Goda relationer! Transporterna till Rumänien ända ner till Tulcea sker med ett åkeri från Timisoara. Två chaufförer kör våra lass. Härligt hjälpsamma och justa. Inget försvinner på vägen. Det handlar om goda relationer! Våra lokala kontakter som hjälper oss att få ut alla kartongerna i de femtio byarna gör det så bra. Goda relationer! På plats i byarna handlar det inte bara om att bära ut kartonger eller matpaket. Så mycket mer. Hjälp att täta ett läckande tak eller att hjälpa en kvinna som blir slagen av sin man. De goda relationerna är nödvändiga i de svåra lägena i livet. Att störa en alkoholist i dennes supande, att vara aktiv vän till bägge parter i skillsmässosammanhang.

 

Äntligen är den svenska registreringen av Missionsbåten Aurora klar. Därför kunde vi göra hennes Jungfrutur på Donau under resan. Nu kan hon börja brukas för sitt ändamål!

 

Det är så befriande att delta i Östhjälpens arbete i Rumänien. Vi behöver inte ”smyga” med vår kristna tro. Tvärtom är det mycket uppskattat att vi ber till Gud med och för människorna.

 

En skänkt hundring till Östhjälpen kommer fram. Inga dyra omkostnader på vägen. Vi volontärer som deltar betalar själva våra omkostnader, resor, mat och logi. Visst kostar en vecka i Donaudeltat pengar, men det är det värt.

 

Varberg den 20 maj -19

Svante Mjönes

 

Reserapport från Donaudeltat

21 – 28 okt – 19

 

Deltagare:

Svante o Britt-Marie Mjönes anslöt till Margareta Karlsson i Tulcea

 

Planerade uppgifter:

Dela ut matpaket (70 familjer) och hembesök

Planera för flyttning av Missionsbåten Aurora

 

Som vanligt hade Margareta planerat väl för dagarna. Det är inga viloresor vi gör till Deltat. Full rulle varje dag. Tänker bespara er tröttande detaljer om utdelandet med några få undantag.

 

- Vi har oerhört god och viktig hjälp av lokala kontakter och medhjälpare. Det handlar om aktuell kunskap om vilka som behöver hjälp, vilka som fått det bättre och inte längre behöver stöd samt om det kommit nya människor med hjälpbehov till byarna. Vi betalar anständigt för deras hjälp.

 

- Om någon av våra medhjälpare t.ex flyttar blir vi inte stressade. Vi ser hur deras uppgifter övertas av nya krafter vilket också kan fördjupa våra relationer i trakten. I Chilia Veche hjälper nu två kvinnor ur fattiga familjer oss med distribution av hjälp och information om hjälpbehövande familjer. Dessutom har nu skolans rektor dykt upp med värdefulla upplysningar om hjälpbehoven. Återigen, närvaron föder relation.

 

- Vi ber med människorna vi möter. Ofta kommer vi hem med matpaketet. Vi vet en del om familjen vi besöker och får också reda på mer. Både om svårigheter och smärta men också om framsteg och förbättring. Som pastor är det helt makalöst att möta sån förväntan inför bön. Jag ber oftast på svenska, om nån kan engelska ber jag på engelska och så slutar jag med (jag har försökt lära mej) välsignelsen på rumänska. Vi märker hur bön kan förändra människor till det bättre.

 

Närmast att se fram emot är flyttningen av Missionsbåten Aurora från Tulcea till Constanta i november samt julklappsutdelning till barnhemmen i december.

 

Varberg 31/10 -19

Svante Mjönes

Aktivitetsrapport från Donaudeltat

Juli 2016

 

Under våren har vi varit involverade i många olika aktiviteter. Detta har medfört att många personer fått en högre livskvalitet och ett gryende framtidshopp.

De två familjer som vi förmedlat mikrolån till för inköp av var sin ko har under våren fått var sin kalv (kviga). Båda familjerna har nu möjlighet att ge sina barn mjölk samt att sälja mjölk och därmed har familjernas ekonomiska situation förbättrats. De har till fullo fullföljt sina åtaganden om återbetalning av lånen.

 

 

 

 

Två familjer i Chilias Veche har fått var sin get och kan därmed förse sina barn med getmjölk varje dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En av familjerna som omfattas av vårt matstödsprogram bor i ett hus byggt helt av lera. Huset är placerat nedanför en brant som också består av lera. Under ett mycket kraftigt regn under försommaren blev huset kraftigt skadat och mer eller mindre otjänligt som bostad. Att huset har jordgolv och familjen består av elva barn och två vuxna gör inte tillvaron enklare.

 

Under försommaren 2016 gick några familjer i Sverige samman och finansierat reparation av huset så att det nu är beboligt igen. Samtidigt gjordes en upprustning av huset så att det inte är jordgolv i huset. Även vattenavledande åtgärder är utförda så att inte samma problem uppstår vid nästa kraftiga regn.

Till olika sjukhus och dispensärer i området har vi levererat sjukhusmaterial av olika slag. Till sjukhuset i Tulcea har vi ordnat så att ingen nyfödd bebis skall behöva sändas hem inlindad i tidningspapper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjukhuset har nu fått möjlighet att till fattiga familjer sända med ett startpaket som bland annat innehåller en varm och skön filt.

Till musikskolan i Tulcea har vi förmedlat musikinstrument av olika slag. Bland annat har de fått några fioler av mycket hög kvalitet. När en av lärarna provspelade en av dem fick hon tårar i ögonen. Hon hade aldrig spelat på en så välljudande fiol.

Några fiskare ute i Donaudeltat har fått fisknät. De var innehavare av tillstånd att fiska men saknade ordentliga redskap. Nu är detta avhjälpt.

Mest framgångsrikt under våren har varit distribution av olika fröer och sättlök. Detta tillsammans med plast, som det byggts växthus av, har gjort att flera familjer kunnat producera grönsaker för eget bruk och försäljning och därmed skapat en egen försörjning av familjen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribution av kläder och skor i de byar där vi är verksamma har inneburit att inga barn behövt stanna hemma från skolan under vintern på grund av kyla och regn.

Detta var en rapport från 2016, men hjälparbetet fortsätter år efter år till behövande i detta oerhört fattiga område.

Jonsered juli 2016

Ingmar Nystås och Margareta Karlsson

Öppettider

Måndag 15.00-18.00

Lördag 10.00 - 13.00

Se aktuella tider högst upp nu under coronatider

Inlämning

mån-to: 09.00 - 15.00

lör: 10.00 - 13.00

Kontakt

031-795 60 70

Månd. - fred. 10.00 - 14.00

 osthjalpensecondhand@gmail.com

  • Facebook Social Ikon