21 aug torsdag

Lite tacksamt och lite plågsamt

Tacksamt!

Under en veckas tid, denna förunderligt sköna och varma sommar, har slutspurten på ombyggnad och uppfräschning av Östhjälpens lokaler accelererat. Fredag den 8 augusti, har vi dammsugit de sista ytorna i lokalen, prismärkt alla varor som satts ut till försäljning och förberett det sista för öppningen på lördag 9 augusti. Klockan 10.00 denna dag slog vi upp de nygjorda dörrarna för alla våra kunder.

Tacksamhet fyller själen vid tanke på alla givare som har gett oss saker
i förtroende att förmedla till de som behöver hjälp.
Tacksamhet till alla som har sitt dagliga arbete på Östhjälpen och utan vars insatser vi inte skulle ro iland med detta solidaritetsarbete.
Ni har gjort ett fantastiskt jobb!

Tacksamhet till alla frivilliga som lagt mängder med arbetstimmar på
att snickra, måla, damma, plocka upp och plocka ner med sill och potatis som enda belöning! Tack!

Plågsamt!

I slutet av april månad hade vi rumänska vänner på besök i Partille.
De är medvetna och välinformerade rumäner med "position " i samhället.

Vår fråga till dem:
Hur ska vi svenskar förhålla oss till och hantera alla rumänska tiggare som sitter utanför våra affärer och tigger?
Många svenskar mår dåligt av att se dem varje gång vi behöver handla.

Hälsa på dem, se dem i ögonen, de finns, även om vi inte gillar att påminnas om deras situation. Ignorerar vi dem, ignorerar vi en medmänniska. Ge dem något, om du har möjlighet. De skulle mycket hellre arbeta än tigga, om de haft en chans till arbete i sitt hemland eller här. Detta gäller de allra flesta. De har det dåligt i Sverige, men här har de det mycket bättre än hemma.

Rumänska regeringen sviker sina svagaste. Det är inte välutbildade akademiker eller personer med ideal, moral, framtidstro och politiska ambitioner som söker sig till politiken. De flesta politiker ser en möjlighet att den vägen skaffa rikedom, position och därmed makt. Man är i regeringen inte villig att anstränga sig och de egna insatserna så mycket, man kan få del av de miljarder som finns riktade från EU till rumänska romer.
Utan egeninsats, inga EU pengar. Alltså låter man det vara.

Idag är det många rumäner som säger att det var bättre på Ceausescus tid. Då fanns det bröd och potatis. Idag finns det knappast någon "medelklass". Några få har blivit mycket rika. De flesta har fått det mycket sämre. Många har fått gå från hem och hus då de inte kunnat betala hyra. Vännerna berättar att de var på en familjehögtid i en by.
Gästerna fick vänta på varandra vid måltiden, då det bara fanns en gaffel i hushållet.

Hur hjälper kyrkorna de fattiga?

Med hjälp av sponsorer från olika länder arbetar de med de fattigaste
romerna i södra Rumänien. De hyr en bit mark. De köper en eller två getter (familjerna är stora) för c:a 80 Euro styck. En get ger 2 liter mjölk om dagen. Frisk, god, hälsosam mjölk. De lär sig att ge bort en killing. De lär sig göra ost som de säljer. När flera familjer har fått denna hjälp kan de lägga samman
en del av vinsten, bygga ett gemensamt "tvätthus", som ger möjlighet till dusch och klädtvätt. De samlar också till enkla skolbyggnader. Sponsorerna satsar på att avlöna en ledare/pastor som de avlönar med 150 dollar/mån. De köper en billig bil och startar skolor, bibelskolor och ordnar med badrum/tvättrum. En pojke kom utspringande från byns nybyggda tvätthus. Han hade stått i kö till huset länge. Han ropade " Tror ni mig, det kom varmt vatten från himlen över mitt huvud."

Över 70 kyrkor har byggts åt de fattigaste.
De ger dagligt bröd till dem som är i nöd. De gräver brunnar för vatten och för avlopp. Vatten inomhus är en stor hjälp, men en lyx. De har behov av allt för kök/hushåll. Vid besök i Östhjälpens "möbellada" såg de en stor lår med utsorterade kokkärl som skulle till "tippen". "Kan vi få detta?
Det skulle hjälpa många." En man i en by blev "tokig" då hans två barn brännskadades och dog då elden i köket spred sig. Han fick hjälp av pastor Mirca och kunde efter det börja fungera igen.

De behöver möbler och tvättmaterial. Rullstolar och barnvagnar.
Blöjor. Leksaker och godis. Allt behövs. Vi skickar kläder från Sverige, men mycket slängs. Det är ofta fel stil. För korta kjolar, för urringat. Det kan verka otacksamt, men vi kan inte ändra deras klädvanor och kultur.

Amerikanska församlingar har sponsrat Green houses Ä 500 kvadratmeter växthus där romerna odlar tomater och meloner. De får micro-lån, kan komma igång med att tjäna pengar, kan hyra mark och odla majs, går samman med flera och bygger hus åt familjerna. Ingen från dessa projekt behöver åka utomlands för att tigga.

Nedtecknat av Margaretha Zettergren

Om bloggen

Margaretha Zettergren

Arbetar som 2:e vice ordförande i föreningen och ansvarar bland annat för utbildningen i Casa Aurora. Margaretha återkommer regelbundet på denna sida med funderingar kring Östhjälpens verksamhet och hjälpinsatser för behövande i allmänhet.
Kontakta via Epost margaretha.zettergren@osthjalpen.se

Ingmar Nystås

Ansvarar för Östhjälpens transporter av hjälpsändningar och material till Rumänien.
Ingmar är också sedan 2014 djupt engagerad i försöken att göra tillvaron lite mindre besvärlig
för fattiga människor i Donaudeltat.